Skip to content

Sounding: genot, risico’s en beste dilator

 • Jip 

Sounding neemt toe in populariteit. BDSM liefhebbers proberen steeds vaker deze vorm van uretha stimulatie. Hieronder neem ik je mee in de wereld van sounding, het gebruik van een dilator, wat de mogelijke risico’s zijn en wat in onze ogen de beste dilator is.

Wat is sounding?

Sounding is de seksuele handeling waarbij een lang en dun object (vaak dilator genoemd) in de plasbuis wordt ingebracht. Dit stimuleert de gevoelige zenuwen in de urethra. Het kan als erg intens worden ervaren.

Een dilator kan nog een medisch doeleinde hebben, maar de betekenis van sounding is dus altijd een seksuele naamgeving. Sounding en BDSM worden ook vaak aan elkaar gelinkt. Het stimuleren van de plasbuis wordt vaak geschaald in de hoek van BDSM kink. Hierdoor klinkt het wat extreem, maar dat is sounding ook wel echt. Een vergelijkbaar speeltje in deze hoek is de peniskooi.

Hieronder zie je hoe dat eruit ziet. Een lang voorwerp wordt via de ingang van de plasbuis naar binnen gebracht.

sounding met een dilator

Wat is een dilator?

De dilator is een medisch hulpmiddel dat wordt gebruikt om de urethra, ook wel de plasbuis genoemd, te verwijden. Als we de dilator uit de medische context halen dan komen we al gauw uit bij de dilator als seksspeeltje. We gaan het vandaag hebben over sounding voor mannen, maar ook vrouwen kunnen hun uretha stimuleren.

Hier wordt de dilator langzaam in de plasbuis geduwd, waardoor een opwindende sensatie ontstaat. Dat wil niet zeggen dat sounding voor iedereen is weggelegd.

We gaan het vandaag hebben over sounding voor mannen, maar ook vrouwen kunnen hun uretha stimuleren.

Met een dilator set kun je het beste beginnen aangezien je zo met meerdere maten kunt experimenteren. De meest gebruiksvriendelijke variant is de silicone dilator door het zachte en meebuigende materiaal.

Zijn er risico’s?

Zeker weten. Hoewel sounding spannend en interessant kan klinken, gaat het ook gepaard met risico’s. Daar hoef je overigens geen dokter voor te zijn om dat te begrijpen als je kijkt naar de uitgevoerde handeling. Je plasbuis heeft maar één functie, en daarbij gaat er iets uit. Niet er in.

Er zijn een aantal mogelijke bijwerkingen na sounding:

 • Pijn in de bekken
 • Bloed in de urine
 • Kans op infectie
 • Pijn bij het plassen
 • Minder- of vaker moeten plassen dan normaal

Veel urologen geven aan dat de risico’s van deze handeling veel zwaarder wegen dan het genot. Daarom wordt sounding dan ook door ze afgeraden (bron: medicalnewstoday.com).

Daarnaast is er ook nog de kans dat je het voorwerp kwijt raakt of dat het afbreekt. Klinkt ellendig, en dat is het ook. Dat gezegd hebbende, zijn de meeste kwalitatieve dilators stevig en lang. Kies dus altijd voor een onderwerp dat ook geschikt is voor sounding.

Een dilator kopen

Wil je sounding proberen en ga je op zoek naar een gepast speeltje? Dan zijn er een aantal dingen die je moet weten voordat je een dilator koopt.

Materialen

Het kiezen van een goede dilator begint echt bij het materiaal. Dilators krijg je in allerlei materialen, maar wij willen alleen stilstaan bij de volgende twee:

 • Siliconen: Siliconen dilators zijn flexibel, hypoallergeen en gemakkelijk schoon te maken. Doordat ze zo makkelijk meebewegen en zacht zijn voelt dit een stuk prettiger aan dan hard materiaal zoals metaal. Om deze reden is het aan te raden om als beginner met siliconen te beginnen.
 • Metaal: er zijn diverse dilator sets van RVS die sterk en glad aanvoelen. Toch zijn de toys niet zwaar en makkelijk vast te houden. Net als siliconen kun je dit materiaal goed schoonmaken. Metaal is een prima materiaal, maar dan wel als je al meer ervaring hebt met sounding.

De beste dilator voor sounding

De beste dilators komen in een set. Door de verschillende maten heb je extra keus in je ervaring. Ook voor beginners is het prettig om te kunnen experimenteren voor de juiste maat.

De beste keuze is in mijn ogen deze siliconen dilator set van EasyToys.nl. De 4 speeltjes uit de set hebben een lengte van 29,5 cm en een diameter van 2, 3, 4 en 5mm Het siliconen materiaal voelt prettig aan op de huid, maar heeft wel veel glijmiddel nodig. Let op: gebruik alleen glijmiddel op waterbasis. Siliconen glijmiddel op een siliconen speeltje gaat namelijk niet lekker samen. Met een prijs van €15,99 ook echt een hele schappelijke prijs.

dilator set

Wanneer je wat verder bent kun je naar metalen varianten kijken, een grotere omtrek of patroontjes op de schacht van de dilator. Een BDSM speeltje dat vaak in dezelfde hoek wordt geplaatst is de peniskooi.

Een dilator inbrengen voor sounding

Wanneer je een geschikt speeltje hebt gevonden wil je deze natuurlijk uitproberen.  Hieronder leg ik je in 4 simpele stappen uit hoe je een dilator inbrengt.

Sounding is in essentie vrij simpel, maar het inbrengen van een dilator is waar de meeste mannen bang voor zijn. Lees je dus goed in, en weet ook waar je aan begint.

 1. Voorbereiden en steriliseren

Voordat je een dilator gaat inbrengen is het belangrijk om deze te steriliseren. Dit kun je doen met antibacteriële producten.

 1. Dilator inbrengen met glijmiddel

Je kunt een glijmiddel op waterbasis gebruiken in het begin. Smeer een beetje op de bovenkant van de dilator en ook wat op de ingang van de uretha. Begin altijd met een kleine dilator en werk stapsgewijs naar een groter formaat wanneer je klaar bent voor meer.

Druk de dilator daarna voorzichtig via de ingang van de plasbuis naar binnen. Doe dit heel rustig en met weinig kracht. Wanneer je jezelf gehaast of onrustig voelt is het verstandig om sounding deze keer even over te slaan.

Zit de ‘sound’ eenmaal op de juiste diepte? Dan kun je deze heel voorzichtig bewegen. Door dit te doen stimuleer je de zenuwen in de plasbuis, en ervaar je hopelijk het genot waar je naar op zoek was.

Klaarkomen via sounding is mogelijk omdat je de penis stimuleert, maar dit is afhankelijk per persoon. 

 1. Dilator verwijderen

Ben je klaar? Trek de dilator er dan weer voorzichtig, maar vooral langzaam uit. Wanneer je de dilator hebt verwijderd raad ik je aan om direct te plassen. Zo spoel je eventuele bacteriën direct weg en maak je de plasbuis als het ware van binnen schoon.

 1. Opruimen en voorzorg

Na gebruik is het ook belangrijk om de dilator grondig schoon te maken. Kan je doen met alcohol of ander middel om te desinfecteren, maar als het voorwerp van metaal is kun je deze ook koken. 

Het gehele proces is dus vrij eenvoudig, maar vergt wel wat kennis en stappen om het veilig te doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *