Skip to content

Mijn ballen jeuken, wat nu?

 • Jip 

Het is één van de meest vervelende dingen die een man kan meemaken: jeuk aan de balzak. Jeuk is op alle delen van je lichaam natuurlijk vervelend, maar het feit dat de irritatie rond je schaamstreek zit voegt hier nog een extra hindernis aan toe. Je kan immers moeilijk met al je collega’s om je heen de jeuk aan je scrotum proberen weg te krabben. Daarnaast is het lastig om te achterhalen wat nou precies het probleem is. Waar komt jeuk aan de scrotum vandaan, en hoe los je het op? Alles wat je moet weten over jeuk aan de balzak lees je in deze blog.

Waarom heb ik jeukende ballen?

Er is geen één oorzaak van jeuk aan je scrotum. Er zijn een hele hoop mogelijke oorzaken te noemen die allemaal weer anders in elkaar zitten. Waarom je ballen jeuken is dan ook een goede vraag. Hieronder lees je een paar mogelijke oorzaken van een jeukende scrotum, zodat je bij jezelf kunt nagaan waar die hinderlijke jeuk nu precies vandaan komt.

Overmatig zweten

Zweten rondom je schaamstreek kan een mogelijke oorzaak zijn van de jeuk. Het vocht dat vrijkomt tijdens het zweten, kan namelijk schimmels rondom de schaamstreek voeden. Het gaat hierbij meestal om liesschimmel. Dat is een huidaandoening die begint bij je lies (net onder je scrotum). De schimmel, en dus ook de jeuk, kunnen zich verspreiden naar je ballen, die daardoor heftig kunnen gaan jeuken. Je herkent liesschimmel aan rode uitslag rondom je lies.

Jeukende balzak door een SOA

Dat je ballen jeuken kan ook een gevolg zijn van een SOA. Het kan hier gaan om meerdere geslachtsziektes. Als je een groot deel of alle symptomen hieronder herkent, raden we aan om meteen contact op te nemen met je huisarts.

Genitale herpes

Genitale herpes verspreidt zich makkelijk via alle vormen van seks. Een paar symptomen van genitale herpes:

 • Uitgeput gevoel
 • Ziek worden / voelen
 • Blaasjes rond je schaamstreek die open kunnen gaan en zweren kunnen veroorzaken
 • Pijn tijdens het plassen
 • Jeuk, op zowel de ballen als de penis zelf.

Als naast je ballen ook je penis jeukt, is dit een teken van genitale herpes. We raden aan om in dit geval meteen je huisarts te bellen.

Gonorroe

Gonorroe is een soa die wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. Dit kan onder andere je mond, keel en rectum infecteren, maar ook je genitaliën. Gonorroe kenmerkt zich door:

 • Een brandende pijn tijdens het plassen
 • Groene, gele of witte afscheiding uit je penis
 • Pijn aan je ballen (meestal in één testikel tegelijk)

Genitale wratten

Bij genitale wratten kan ook jeuk voorkomen. Dit is een belangrijke SOA om in de gaten te houden, omdat je het vaak zelf niet zo goed kan zien. Het wordt veroorzaakt door HPV en wordt gekenmerkt door kleine, bloemkoolvormige bultjes op je balzak of je dijen.

Chlamydia

Chlamydia wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie en kan zorgen voor jeuk aan je scrotum. Vaak is één van je teelballen opgezwollen en pijnlijk als je een infectie hebt. Raadpleeg in dit geval altijd je huisarts. Een paar andere symptomen:

 • Groene, gele of witte afscheiding uit je penis
 • Een brandende pijn tijdens het plassen
 • In sommige gevallen pijn, bloed of een afscheiding uit je anus
Data rondom chlamydia in 2021, bron: RIVM

Trichomonas

Trichomonas is een iets minder bekende geslachtsziekte die veroorzaakt wordt door een parasiet. Het lastige aan deze SOA is dat er weinig symptomen voorkomen. Heel af en toe komen de volgende symptomen voor:

 • Verkleurde afscheiding uit je penis
 • Brandende pijn tijdens plassen of klaarkomen
 • Jeuk aan de penis en scrotum

Schaamluis

Één van de meest voorkomende oorzaken van een jeukende balzak is schaamluis. Dit zijn parasieten die leven op menselijk bloed. Ze zetten zich vast in je schaamhaar, en worden verspreid door contact met een ander slachtoffer. Gelukkig kan je jeukende ballen door schaamluis makkelijk oplossen met medicijnen die je gewoon bij de drogist koopt. Wanneer je vermoed dat je schaamluis hebt is het ook zaak om haar te scheren zoals je buiksnor.

Jeukende ballen na het scheren

Ook door je schaamhaar weg te scheren kan je soms jeuk krijgen aan je scrotum. Je ballen scheren is sowieso een vervelend klusje, maar het staat natuurlijk wel zo netjes voor je partner. Als je dus graag je ballen wil scheren, doe dit dan voorzichtig. Er zijn ook manieren om een jeukende scrotum na het scheren te voorkomen, of om de jeuk te verminderen. We vertellen je zo hoe je jeukende ballen door het scheren kunt voorkomen en genezen.

Wrijving van je kleding 

Als je ballen iets te vrij in je onderbroek zitten, kan de stof tegen je ballen aan gaan wrijven. Vooral bij warm, droog weer kan dit regelmatig voorkomen. Je kan je vast wel voorstellen dat dit enorm gaat jeuken. Daarnaast merk je in dit geval vaak dat je huid een beetje rood wordt, net als wanneer je bijvoorbeeld je handen heel lang tegen elkaar aan wrijft. Je huid zal ook wat ruw aanvoelen door de warmte.

Vooral als je ballen jeuken tijdens het sporten, raden we aan om eens een andere onderbroek of een ander sportbroekje aan te doen. Dit kan ervoor zorgen dat je balzak beter vast komt te zitten en dat zo de wrijving wordt voorkomen. Als dit het probleem niet oplost, zijn er ook vochtinbrengende crèmes te koop bij je drogist. Die zorgen ervoor dat je huid minder droog wordt, waardoor wrijving en droogte voorkomen wordt.

Jeukend scrotum door allergische reactie

Een allergische reactie kan ook de reden zijn dat je ballen jeuken. Vaak gaat het om eczeem. Heb je op andere plekken op je lichaam wel eens eczeem gehad? Dan kun je er van uit gaan dat de jeuk aan je scrotum ook hierdoor komt. Ook andere allergieën kunnen jeukende ballen veroorzaken. 

jeukende ballen

Wat kan ik doen tegen jeukende ballen?

Hoe irritant het ook is, jeukende ballen zijn niet zo erg als het doet vermoeden. Je kan de jeuk aan je scrotum in de meeste gevallen best makkelijk oplossen. Vermoed je een SOA? Bel dan altijd zo snel mogelijk je huisarts. Denk je echter dat je jeukende ballen ergens anders door komen? Geen paniek! Hieronder lees je hoe je de jeuk voorgoed kunt voorkomen.

Zorg goed voor je ballen

Het ligt misschien voor de hand, maar goed zorgen voor je ballen is het allerbelangrijkste in de strijd tegen jeuk. Als je gewoon dagelijks je balzak wast, kan dit in de meeste gevallen de klachten al flink doen afnemen. Je jeukende ballen goed wassen zorgt voor een gezonde huid en verwijdert schimmels die zich ophopen rond je schaamstreek. Als je net hebt gesport, of als je bij warm weer veel aan het zweten bent geweest, is het extra belangrijk dat je je balzak, penis en alle omliggende huid goed wast. Het beste is om een zeep te gebruiken die niet irriteert, dus een pH-neutrale zeep. Ook belangrijk: droog je ballen altijd goed af met een droge handdoek, en gebruik een föhn als je die hebt om zeker te weten dat er geen vocht achterblijft. Vocht is namelijk de grootste reden voor schimmelvorming en kan dus extra jeuk veroorzaken.

Een moisturiser aanbrengen op de huid

Als je ballen jeuken, helpt het niet als de huid rondom je scrotum heel erg droog is. Dit geldt trouwens net zo voor andere plekken van je lichaam. Een jeukende scrotum kan dus baat hebben bij een beetje moisturiser. Dit zorgt ervoor dat je huid wat meer vocht inneemt en dus minder droog wordt. Let er wel goed op dat je kiest voor een moisturiser zonder te veel chemische rotzooi. Je ballen zijn nu eenmaal gevoelig.

Jeukende ballen voorkomen in de eerste plek

Voorkomen is beter dan genezen, zo ook bij jeuk aan de scrotum. Om jeuk te voorkomen kun je voortaan de tips hieronder navolgen. 

Jeukvrij leren scheren

Scheren is een veelvoorkomende oorzaak van jeukende ballen. Gelukkig is jeuk na het scheren van je ballen vaak erg makkelijk te voorkomen. 

Voordat je gaat scheren, pak je gewoon een washandje met warm water. Wrijf hier even mee over je balzak, en de poriën op de scrotum zullen open gaan staan. Hierdoor geeft je huid minder weerstand aan het scheermes en wordt het scheren een stuk soepeler.

Tijdens het scheren raden we vooral aan om even lekker de tijd te nemen. Je balzak is immers het meest gevoelige gedeelte van je hele lichaam, en verdient de nodige zorgvuldigheid. Haastige spoed is zelden goed, en als je ‘s ochtends voor je werk nog even snel je ballen denkt te scheren, gebeuren er vaak ongelukjes. Gebruik altijd scheerschuim en laat dit een minuutje intrekken voor je gaat scheren. Druk niet te hard met het mesje en maak korte, soepele bewegingen. Als je het aandurft, kun je aftershave gebruiken, maar een hydraterende lotion of moisturiser is (om logische redenen) een betere optie.

Hecht je niet veel waarde aan een gladde balzak zonder haar? Als je echt graag wil voorkomen dat je ballen jeuken, is het slim om ze überhaupt niet te scheren. Ongeschoren ballen zijn namelijk altijd minder gevoelig voor jeuk en irritatie. 

Veilige seks

Om SOA’s en dus jeuk aan je ballen te voorkomen, is veilige seks belangrijk. Dat heb je natuurlijk al duizend keer gehoord in je leven, maar toch blijven we dit benoemen. Jeukende ballen zijn vaak een direct gevolg van een seksueel overdraagbare aandoening en daarom moet je die te allen tijde voorkomen, en niet alleen om die reden. Gebruik dus altijd een condoom en kies je seksuele partners goed uit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *