Skip to content

Bekkenbodem oefeningen voor mannen: tips & voordelen

  • Jip 

Veel vrouwen kiezen ervoor om bekkenbodemoefeningen te doen, maar ook mannen kunnen hier veel baat bij hebben! Een overactieve bekkenbodem zou volgens sommige seksuologen bijvoorbeeld tot erectieproblemen kunnen leiden. Ook zou een gespannen bekkenbodem ervoor kunnen zorgen dat je vroeg klaarkomt of problemen met de stoelgang ervaart. Door regelmatig bekkenbodem oefeningen uit te voeren, kun je de spieren in de bekkenbodem versterken of juist leren ontspannen. Bekkenbodem oefeningen kunnen dus ook goed zijn voor mannen! Mogelijk kun je zelfs je seksleven verbeteren door bekkenbodemoefeningen uit te voeren!

1) Hoe werkt de bekkenbodem spier bij mannen?

Goed om te weten is dat er niet sprake is van één bekkenbodem spier bij mannen (en vrouwen), maar dat de bekkenbodem uit verschillende spieren bestaat. De bekkenbodemspieren biedt ondersteuning aan de organen die in je buik liggen. Denk hierbij onder meer aan je blaas en darmen. De spieren zorgen ervoor dat de blaas en darm goed afgesloten worden. 

Plassen, of juist het ophouden van je urine, doe je ook met behulp van je bekkenbodem. De bekkenbodemspieren zijn bovendien een belangrijk onderdeel van je core. Door bekkenbodem oefeningen voor mannen uit te voeren, werk je dus ook naar een sterkere core toe. De bekkenbodemspieren gebruik je ook tijdens de seks. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen.

2) Welke voordelen hebben bekkenbodem oefeningen bij mannen?

Mannen en vrouwen hebben dezelfde bekkenbodemspieren. Toch kunnen bekkenbodem oefeningen bij mannen andere voordelen hebben. We gaan hier daarom specifiek in op de voordelen die je als man kunt ervaren als je de bekkenbodem traint.

2.1) Goed voor je core

Door middel van bekkenbodem oefeningen versterk je de romp van je lichaam, oftewel je core. Daardoor kunnen de oefeningen ervoor zorgen dat je lichaam meer in balans is. Dat brengt weer tal van verschillende voordelen met zich mee. Met een goede core is het bijvoorbeeld makkelijker om een gezonde lichaamshouding aan te nemen. Daarna ziet een goed gevormde core en natuurlijk ook goed uit.

2.2) Bekkenbodem oefeningen tegen incontinentie bij mannen

Net als bij vrouwen, kunnen sterke bekkenbodemspieren je helpen om incontinentie tegen te gaan. We spreken van incontinentie als het je niet altijd lukt om je urine op te houden. Dit is een vervelend probleem waar veel mensen last van hebben. Zeker op latere leeftijd krijgen veel mannen en vrouwen met incontinentie te maken.

Je bekkenbodem regelmatig trainen kan echt onwijs helpen bij deze problemen. Wanneer je hier last van hebt is het wekelijks doen van een aantal oefeningen zeker de moeite waard.

2.3) Bekkenbodem oefeningen om later klaar te komen

Het aanspannen van de bekkenbodemspieren kan dus helpen om incontinentie tegen te gaan. Wil je als man bekkenbodem oefeningen doen om je seksleven te verbeteren? Dan zul je de bekkenbodem in veel gevallen juist moeten ontspannen. Het ritmisch aanspannen van de bekkenbodemspieren zorgt voor extra opwinding. Zijn je bekkenbodemspieren vooraf al helemaal gespannen? Dan kan dit ervoor zorgen dat je eerder klaar komt. Leren mannen de bekkenbodem ontspannen, dan kan dit helpen om vroegtijdige ejaculaties tegen te gaan en klaarkomen uit te stellen.

2.4) Bekkenbodem oefeningen tegen erectieproblemen

Bekkenbodem oefeningen kunnen ook effectief zijn bij erectieproblemen. Wanneer de bekkenbodem spieren bij mannen niet sterk genoeg zijn, kan het bloed na een erectie weer uit de zwellichamen stromen. Dit kan ervoor zorgen dat de penis minder stijf of zelfs weer helemaal slap wordt. Ook daarom kunnen bekkenbodem oefeningen zeer interessant zijn voor mannen!

Wanneer dit gebeurt zoeken mannen meestal hulp in diverse middelen zoals een erectie gel of cockring, maar het kan dus ook natuurlijk. Door regelmatig de juiste spieren te trainen is de kans dat je deze problemen ervaart op een jonge leeftijd een stuk kleiner.

2.5) Goed na een prostaatoperatie

Bekkenbodem oefeningen stimuleren herstel na een prostaatoperatie bij mannen. Veel mannen krijgen gedurende hun leven last van de prostaat. Om die reden is het niet onbelangrijk om dit te benoemen. Voorheen waren bekkenbodem oefeningen bij mannen eigenlijk alleen gebruikelijk na een prostaatoperatie. Toch kan het trainen van de bekkenbodem spier(en) ook gunstig zijn voor mannen met een gezonde prostaat.

3) Welke bekkenbodem oefeningen kunnen mannen uitvoeren?

Er zijn verschillende bekkenbodem oefeningen die mannen kunnen uitvoeren om meer controle te krijgen over de spieren in de bekkenbodem. Welke oefeningen je het best kunt uitvoeren, is afhankelijk van het doel dat je voor ogen hebt. Wil je vroegtijdige ejaculatie tegengaan? Dan is het belangrijk dat je de bekkenbodem leert ontspannen. Heb je juist zwakke bekkenbodemspieren? Dan kun je de bekkenbodem aansterken door middel van oefeningen. Goed om te weten is dat veel van de oefeningen bijdragen aan zowel meer controle over de bekkenbodemspieren als aan een krachtigere bekkenbodem.

Oefening 1: bekkenbodem ontspannen

Wil jij het klaarkomen langer kunnen uitstellen? Dan kun je leren hoe je de bekkenbodemspieren ontspant. Om dit te trainen, zul je de spieren kort moeten aanspannen en vervolgens weer ontspannen. Hoe jij je bekkenbodemspieren op commando aan kunt spannen? Doe simpelweg alsof je heel nodig je urine moet ophouden. Je bekkenbodemspieren spannen nu automatisch aan.

Belangrijk is om je bekkenbodem spieren steeds kort aan te spannen en vervolgens weer te ontspannen. Span je spieren steeds circa 5 seconden aan en zorg ervoor dat ze vervolgens circa 5 seconden ontspannen zijn. In eerste instantie kun je dit misschien nog niet zo vaak. Zodra je deze oefening ongeveer 50 keer achter elkaar kunt uitvoeren, heb je al veel meer controle over je bekkenbodemspieren. Dit merk je hoogstwaarschijnlijk ook tijdens de seks. Met een beetje geluk krijg je zo meer controle over je orgasme!

bekkenbodem oefeningen

Oefening 2: de bekkenbodem aansterken

Het aansterken van de bekkenbodem spier werkt bij mannen hetzelfde als bij vrouwen. De nadruk komt nu meer op het aanspannen van de spier te liggen. Ga voor deze oefening liggen op een zachte ondergrond. Adem diep in en houd je adem kort vast. Span vervolgens de bekkenbodemspieren aan door te doen alsof je je plas ophoudt. Sluit ook de anus terwijl je dit doet. Houdt de spieren aangespannen terwijl je rustig uitademt. Hierna kun je de spieren ontspannen en kun je de oefening herhalen. Herhaal deze oefening circa 10 keer terwijl je ligt. 

Vervolgens kun je deze oefening ook zittend en staand uitvoeren. Een tweede variant kun je uitvoeren door ook op je rug te gaan liggen, maar dan met je voeten tegen een muur aan. Door het hoogteverschil gebruik je net op een andere manier je spieren, waardoor je gevarieerd je bekkenbodem traint.

4) Hoe weet je of je bekkenbodemoefeningen moet uitvoeren?

Als je het gevoel hebt dat je te snel klaarkomt of juist erectieproblemen ervaart, kun je overwegen om de bekkenbodemspieren te trainen. Mogelijk helpt dit je tijdens je seksleven. Het kan in ieder geval geen kwaad om de bekkenbodemspieren te trainen. In dergelijke gevallen kan het echter ook goed zijn om een bezoek in te plannen bij de huisarts. De huisarts kan je bijvoorbeeld helpen om te achterhalen waar de erectieproblemen vandaan komen. Eventueel kan een huisarts je bovendien erectiepillen voorschrijven.

Men spreekt vaak pas echt van een vroegtijdige ejaculatie als je binnen 1 minuut klaarkomt. Soms zijn mannen echter ook ten onrechte onzeker over hoe snel ze klaarkomen. Ze denken dat anderen het aanzienlijk langer volhouden. Veel mannen komen na enkele minuten klaar. Zeker porno kan nog wel eens voor een vertekend beeld zorgen. Bekkenbodemoefeningen kunnen je mogelijk helpen om het klaarkomen uit te stellen, maar het is ook goed om bij jezelf na te gaan of je nu wel echt onzeker moet zijn.

Vraag jij je af of jouw bekkenbodemspieren bepaalde klachten veroorzaken of kunnen verhelpen? Dan is een bezoek aan de huisarts altijd aan te raden. Indien noodzakelijk, kan de huisarts je bijvoorbeeld ook doorverwijzen naar een seksuologe.

5) Conclusie

Veel mensen denken dat alleen vrouwen baat hebben bij bekkenbodemoefeningen, maar dat is een misverstand. Zoals je hierboven hebt gelezen, heeft het trainen van de bekkenbodemspieren ook voordelen voor mannen. Of het voor jou de moeite waard is om bekkenbodemspieren uit te voeren, is afhankelijk van of je bepaalde klachten ervaart. Als je geen prostaatoperatie achter de rug hebt en ook geen ejaculatie-, incontinentie- of erectieproblemen ervaart, is het geen must. Maak bij ernstige klachten ook altijd een afspraak bij een specialist, zodat in ieder geval de oorzaak onderzocht kan worden.

Meer over: kegeloefeningen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *